středa 3. ledna 2024

Stanovisko školy po tragické události na FF UK

 

Vážení rodiče,

vzhledem k nedávné tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se v současnosti událostem kolem střelby věnuje ve společnosti velká pozornost. Považujeme proto za nezbytné věnovat tématu pozornost i na naší škole.

Pokud s námi děti toto téma otevřou, budeme s nimi předem domluveným, podpůrným způsobem o tragické události mluvit a budeme jim nabízet případné další možnosti podpory v rámci školy (podporou u sdílené psycholožky) nebo mimo ni (např. Linku bezpečí).

Jestliže víte, že Vaše dítě prožívá jakékoliv náročné emoce v tomto období, velmi oceníme, když nás o tom budete informovat, abychom mohli každému nabídnout patřičnou podporu. Pokud nás o něčem takovém informovat chcete, obraťte se prosím na třídní vyučující, příp. na ředitelku školy.

V rámci metodických materiálů je doporučováno v domácím prostředí s dětmi mluvit o tragické události a hlavně o jejich vlastním vnímání a prožívání této situace, pokud o ní děti chtějí mluvit.

Vnímáme, že je důležité, aby nyní na takové obtížné téma nebyl nikdo sám. Dále doporučujeme mluvit s dětmi o tom, jaké informační zdroje nyní sledují, zejména pak u malých dětí je dobré monitorovat jejich přístup ke zprávám, které je mohou šokovat či strašit.

Je možné, že se teď děti nějaký čas budou bát jinak běžných situací, které jim dříve nedělaly potíže. Strach je jednou z mnoha přirozených reakcí na tragickou událost.

Pokud by o tom Vaše děti začaly samy mluvit, snažte se jim tento strach nerozmlouvat, ale vyslechněte je s vážností. Poté můžete hledat cesty, jak se v náročném období podpořit. Např. můžete nějaký čas dítě doprovázet do školy, případně jej můžete podpořit v domluvě s kamarády, aby do školy jezdili spolu. Malým dětem může pomoct mít u sebe nějaký ochranný talisman. V případě strachu jej pak může vzít do ruky a nabrat z něj odvahu. Podobně může fungovat společný obrázek namalovaný na ruku dítěte i rodiče (např. srdíčko), dítě se jej během dne může na podporu kdykoliv dotknout.

Podpora pro děti:

Linka bezpečí – telefon a chat (116 111)

Nepanikař – aplikace ke stažení zdarma s technikami pro zvládání náročných situací (https://nepanikar.eu/)

Centrum Locika – chat (https://www.centrumlocika.cz/)

Dětské krizové centrum – chat, telefon, osobní návštěva (241 484 149, 777 715 215)

 

Podpora pro zákonné zástupce:

Rodičovská linka (pod Linkou bezpečí) (606 021 021)

Krizová linka SPIS pro blízké a pozůstalé (227 272 25)

Sociální klinika – pro zasažené událostí nabízejí až 3 konzultace zdarma.

https://www.socialniklinika.cz/ (Na webových stránkách informace není, lze se odkázat na jejich Facebook.)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář. Kvůli spamu se komentáře zobrazují až po kontrole obsahu administrátorem webu, takže buďte trpěliví, Váš příspěvek se zobrazí hned jak si ho přečteme.