úterý 22. července 2014

Schůzky, výpravy a akce za poslední půlrok

Vážení čtenáři,
Omluvte, prosím, mé zpoždění s články, z časových důvodů je zveřejním najednou, děkuji mockrát za pochopení. 
Nyní jsem vše napravila a dopsala. Příjemnou zábavu!


14.03.2014 – Opékání buřtů v Nučicích „Na čtyřce“

Sešli jsme se jako obvykle v 15:30 u školy a poté společně odešli do Nučic „Na čtyřku“.
Kdo neví, toto místo se nachází za bytovkami a za novou výstavbou za křižovatkou Nučice-Tachlovice-Dobříč. Občas se tam s oddílem dostaneme, tachlovická škola tam pravidelně začátkem školního roku pořádá tzv. cvičení v přírodě.
Děti jsme rozdělili do týmů, v nichž měly oheň co nejrychleji rozdělat. Když se to všem povedlo, měly poté ohniště řádně odstranit a za odměnu se pak opékaly buřty nad hlavním ohněm v trvalém ohništi. U ohně byla sranda, vyprávěly se historky a hlavně, děti si opékaly nejen buřty. Některé si pokoušely opéct i tenké párky, což bylo pořádně napínavé, komu do ohně spadne dřív.
Z této akce byli všichni nadšení nejen proto, že se šlo do přírody mimo školu, ale i proto, že za námi přijeli na kole Vojta s Gaginou a malou Anetkou, jež nám předvedla úžasnou přednášku zvířecích zvuků a svých prvních slov.
Protože se šlo ke škole opět pěšky, schůzka byla prodloužena do 19.hodiny.


















11.04.2014 – Návštěva hasičárny SDH Rudná

Tuto schůzku si děti opravdu pochvalovaly. Sraz byl trochu dříve, abychom stihli autobus do Rudné, kde jsme od zdravotního střediska pěšky došli k hasičárně SDH. Prohlídku a výklad nám zajistil náš zdravotník Tomáš Kolářský, jenž je ve sboru členem a jemuž mu tímto srdečně děkujeme.
Jako první nám byla představena šatna, kdo chtěl, mohl si i vyzkoušet některé části zásahového oděvu.

Další na řadu přišla velká garáž a pak to zajímavější – auta. Tomáš s vedoucím nám vysvětlili, co k čemu slouží, děti si do nich mohly i sednout nebo na velké auto vylézt, což je opravdu nadchlo. 


Asi ještě větší úspěch ovšem sklidily hadice a vodní dělo. Kluci vyjeli k jakési tréninkové louce a názorně nám ukázali, jak vypadá hašení hadicemi a pak i vodním dělem z auta.  Děti měly možnost si vše zkusit, na auto vylézt a vodní dělo „řídit“, na což se tvořila fronta J

Když hasiči s představením skončili, nechali auto zase doplnit vodou a podívali jsme se do klubovny. Na závěr nám kluci ještě ukázali slaňování ze stromu. 
Ovšem nic nemělo na to, co nastalo teď: spustila se siréna a hasiči letěli bleskovou rychlostí do šatny pro oblek, nasedali do aut a se spuštěnými houkačkami odjeli. To znamenalo jediné – OPRAVDOVÝ NEFALŠOVANÝ HASIČSKÝ VÝJEZD.

Do odjezdu autobusu jsme měli ještě čas, tak jsme se zdrželi na dětském hřišti vedle hasičárny. Některé děti napínavě vyhlížely, až kluci přijedou. Když ale přijeli, museli jsme bohužel jít.
Tato akce byla opravdu vydařená, mockrát Tomášovi děkujeme!




19.04.2014 – Výprava „Z Berouna do lesů okolo Lhotky a tak dál…“

Mezouňští a tachlovičtí měli tradiční „výpravový“ sraz v 9:55 na vlakové zastávce v Nučicích na Krahulově, s mořinskými jsme se setkali až v Berouně na nádraží. Bylo nás tentokrát poměrně málo, z nás tachlovických se z dětí zúčastnili jen Kubík a Honzík Pleskačovi, Marek Roztočil a Zuzka a Klárka Hodkovy, kterým patří pochvala.
Z Berouna jsme šli pěšky po žluté lesem do Lhotky, přes Chrustenice až do Loděnic. Výprava byla moc zábavná, někteří byli rychlí, jiní pomalí, ale všechno jsme akorát stihli. Během cesty jsme hráli i skvělou oblíbenou hru – na čas jsme měli posbírat papírky s písmeny v daném prostoru lesa a v určitém časovém limitu z nasbíraných písmen složit co nejdelší slovo. To byste se divili, kolik vzniklo slov.. A to prosazování dětí o uznání! Skvělé.

 V Chrustenicích byla předposlední přestávka, kde byli téměř všichni již unaveni. Přeci je bylo pěkné počasí a ušli jsme toho dost.. Za odměnu jsme proto udělali malou přestávku v Loděnicích u obchůdku, kde jsme si koupili zmrzlinu. Naštěstí jsme měli ještě časovou rezervu, tak jsme to všichni stačili sníst - znáte to, když děti jí zmrzlinu ;-). 
Z autobusu jsme vystoupili na zastávce Nučice, rozc. Krahulov a původně jsme měli jít všichni pěšky až domů, ale jak nás bylo málo, rodiče si pro děti jezdili už při cestě, tak pěšky šli jen mezounští. Nicméně vyšlo nám krásné počasí a výprava se opravdu povedla. J




25.04.2014 – Rozdělávání ohně na Vinohrádku


Dnes se předpokládalo krásné počasí, tak jsme naplánovali soutěž v rozdělávání ohňů.

Schůzka začala jako obvykle v půl čtvrté, avšak nekonala se v budově školy ani na jejím pozemku, nýbrž za bývalým tachlovickým vinohrádkem, až za tím borovicovým remízkem. Niki podala výklad o postupu rozdělávání ohně, aby se to naučil opravdu každý, což bylo cílem. Soutěž pak spočívala v tom, že si každý musel opatřit dřevo, kameny na ohniště i březovou kůru a oheň rozdělat co nejdříve. Výsledky byly naprosto neuvěřitelné, sami se budete možná divit, protože na prvních místech se umístili v drtivé většině ti nejmladší. Na neuvěřitelném prvním místě se umístila Danuška Bäumlová, na druhém Kuba Pleskač, na třetím Tomáš Pavlišta a na čtvrtém Martínek Šilar. Jim tedy velkou pochvalu a starším více snažení J. Děti po výkonu zběsile uklízely svá ohniště, černé mraky na Dobříčí naháněl strach, kord když je doprovázely vzdálené zvuky hromů. Do školy jsme stihli dojít jen tak tak, ale bylo to alespoň úžasným zpestřením dnešní schůzky. Mimochodem dnes děti začaly s plněním Nováčkovské zkoušky, kterou je ke složení Slibu nezbytné splnit. 


18.06.2014 – Poslední skaut

Na první pohled vypadá vše jako obvykle, ale při druhém pohledu zjistíte, čím je dnešní schůzka také výjimečná. Z nedostatku volných pátků jsme museli poslední schůzku uspořádat mimořádně v jiný den – ve středu. Začalo se v pět hodin odpoledne a skončilo se v sedm. Jelikož to byla naše poslední schůzka, bylo za potřebí ji úplně odlišit od ostatních. Připravily jsme tedy pro děti stopovací trasu po zašifrovaných lístečcích. Na lístečku byla vždy zašifrovaná jednoduchá hádanka, podle níž měli uhodnout, kam jít dál. Děti všechny šifry sice znaly, ale i tak jim některé dělaly problémy. Vyráželo se po skupinkách a trasa vedla od školy přes náves po Sportovní ulici, hřiště, po mostku u čističky, kolem hřbitova zpět ke škole. Na konci stezky je ve škole čekala Gagina, která na závěr vyhodnotila docházku za schůzky a výpravy za celý rok. V našem závěrečném kruhu každý řekl, co se mu v tomto skautském roce nejvíce líbilo.

Na závěr bych jménem oddílu ráda poděkovala všem vedoucím za skvělou atmosféru a spolupráci, jen bez jediného by to nebylo ono :) . Gagině a Vojtovi za obrovskou podporu ve vedení oddílu, Mártymu za skvělé výpravy, Niki a Lucí za programy schůzek a Verče za fotky!

VŠEM TEDY KRÁSNÉ PRÁZDNINY A TĚŠÍME SE NA TÁBOR!

Antonie Razáková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář. Kvůli spamu se komentáře zobrazují až po kontrole obsahu administrátorem webu, takže buďte trpěliví, Váš příspěvek se zobrazí hned jak si ho přečteme.