středa 12. září 2012

Zahájení projektu Babiččina zahrádka

Babiččina zahrádka projekt ZŠ a MŠ Tachlovice

Projekt  Babiččina zahrádka volně navazuje na již v předchozích letech  realizované projekty,  např . Arboretum keřů českého venkova nebo Dědečkův sad. Již v loňském roce začali žáci pečovat o předzahrádky v okolí ZŠ a MŠ a měli radost z upraveného okolí.
V současnosti pokračuje  zapojování dětí do péče o zeleň a ochranu životního prostředí a nově  také se zaměřením na rostliny, které se běžně vyskytují v zahradách a jsou využívány  ke konzumaci. To zahrnuje především pěstování drobné, lehce zpracovatelné zeleniny a bylinek (ředvičky, mrkev, kedlubny, pažitka, máta, dobromysl a pod). Účelem projektu je sledování životního cyklu rostlin, péče o ně a také jejich zpracování. V neposlední řadě se žáci seznámí i se zásadami kompostování a hnojení .
K tomuto účelu bude sloužit pozemek vyčleněný v nové části školní zahrady, kde nyní probíhají přípravné práce tzn. odplevelení, zrytí apod.
Ve škole se již také nachází kompostér.
Děti byly na začátku šk.roku s projektem seznámeny a nadšeně navrhovaly další rostliny k pěstování. A tak je možné, že se naše zahrádka do budoucna ještě rozroste. Doufáme, že zrealizováním projektu dojde k propojení dosavadních znalostí z prvouky a přírodovědy s praktickou činností v běžném životě a prohloubení vztahu k přírodě a vlastní fyzické praci.
                                                                                                                               Dana Kolková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář. Kvůli spamu se komentáře zobrazují až po kontrole obsahu administrátorem webu, takže buďte trpěliví, Váš příspěvek se zobrazí hned jak si ho přečteme.